Vergadering van den Raad der gemeente Capelle. Present alle de leden behalven M. Vermeulen.

Zaterdag den 25e maart 1837

Te dezer vergadering, welke door den Burgemeester tijdig beleg zijnde, is de volgende Instructie voor den Dorpsvroedmeesters te Capelle geformeerd en vastgesteld.

INSTRUCTIE

waarna de vroedmeester te Capelle dewelke uit de gemeentes kas word gesalarieerd zich zal hebben te gedragen.

De vroedmeester der gemeente zal behalven dat hij verpligt is de algemeene wettelijke verordeningen en Instructien voor vroedmeesters na te komen zich moeten gedragen, en nakomen de volgende bepalingen:

Artikel 1

De vroedmeester zal in geen geval van de eene vrouw in barensnood zijnde naar eene andere vrouwe mogen heen gaan, maar die bij welke hij geroepen of reeds present is, eerst moeten helpen verlossen, en het kind, of kinderen behoorlijk helpen verzorgen, ten zij dat hij alvorens tijdig gezegd had en gewaarschouwd heeft, dat hij reeds bij een ander omtrent die tijd is aangenomen.

2 Hij zal aan niemand wie hij of zij ook zoude mogen wezen zijnen dienst mogen weigeren het zij onder protexie van ongelegendheid, of ontijdigheid ten ware deselve konde aantonen dat reeds voor- of op die tijd bij een andere barende vrouw was gehaald of geroepen of werkelijk daar was zittende.

3 Deselve zal ook niet vermogen buiten de gemeente te gaan, dan met voorweten en toestemming van den Burgemeester en bij deszelfs afwezigheid van den oudsten in rang der Assessoren; En zal nochtans zoodra hij kennis bekomen heeft dat vrouwen binnen deze gemeente zich in barensnood bevinden en geroepen wordende terstond van de buiten vrouwen moeten opstaan, om de vrouwen te dezer gemeente voor af te helpen.

Art. 4 De vroedmeester zal een jaarlijks vast Tractement uit gemeentes kas genieten, te betalen om nieuwe jaar. Doch zal in geval van vertrek niet verder worden betaald als tot den dag toe dat hij de gemeente zal verlaten. En zal hij verpligt zijn de vrouwen welke van algemeenen of Diakonie armen dezer gemeente genieten of bedeeld worden, gratis moeten bedienen.

5 In geval de vroedmeester contrarie aan eenige der ten dezen gemaakt en voors.  bepalingen mogt koomen te handelen zal het gemeentebestuur de bevoegdheid hebben denzelven uit zijnen post als dorps vroedmeester te ontslaan en dadelijk eenen anderen vroedmeester in zijne plaats aan te stellen in welk geval den ontslagene vroedmeester ten behoeven der gemeente nog daar en boven zal verbeuren zoodanig gedeelte van zijn tractement als bij zijn ontslag bevonden zal worden hem nog te competeren.

6 De vroedmeestser zal alvorens in functie te treeden ter vergadering van het gemeente aan den Burgemeester afleggen de belofte, dat hij voorenstaande instructie in allen opzichten zal naarkomen.

Aldus deze instructie geformeerd bij het gemeentebestuur van Capelle op heden den 25 Maart 1837
Het gemeentebestuur van Capelle
A. Middelkoop, Bster.
Ter ordonnantie van het zelve
W.D. Hoek, secr.
Bronnen en literatuur

De in dit artikel aangegeven nummering van bronvermelding is in overleg met de auteur te raadplegen. Aan literatuur is geraadpleegd:

  • Tijdschrift Taxandria, jaargang 1910. Spreuken betrekking hebbend op o.m. gedachtenisprentjes.
  • Bijdrage tot de geschiedenis van het Zuiden van Nederland Noordbrabantse Studenten 1550-1750.
  • Dr. J. v.d. Korst. Gezondheidszorg en Geneeskunst in Nederland 1200-1960. Om lijf en leven (Brabant collectie)
  • Lutenbergs verzameling van wetten.
  • Th. van Deursen. Mensen van klein vermogen. Het kopergeld van de gouden eeuw.
  • Dr. G.A. Lindenboom. De geschiedenis van de medische wetenschap in Nederland (KUB Inge T. Lind 1972).
  • Bas Verblact. Magie en machteloosheid: uit Medisch Contact, april 1999.
  • Stary e.a. Geneeskruiden (ISBN 90-6057-1649).
  • Grote Winkler Prins, 7e druk, deel 10