Mevr. T. Kraak-van Caem

Het zal zo 1952 – 1953 geweest zijn. ‘k Zat op de kleuterschool bij juffrouw Nel en Juffrouw van Pelt. Eerst nog in de consistorie van de Herv. Kerk, daarna in de kleuterschool bij het Bondsgebouw. We hadden er zelfs een eigen tuintje, waarin we bloemen mochten zaaien.Die schoolreis vergeet ik nooit. We leefden er naar toe en elke dag was het aftellen, hoeveel nachtjes nog slapen en dan…. ! (Leerden we gelijk tellen en de dagen van de week)
Eindelijk was het zover. Tegenwoordig gaat alles met de luxe bus, zelfs een paar dagen weg, als je in de hoogste klas zit, maar wij, wij gingen met de tractor! We waren al vroeg op, brood ging mee in een blikken trommeltje, en een kroeske voor de limonade! Overal een pleister op met je naam en dan mochten we achter ramen wachten tot de tractor kwam. Héén zat Cor van Wout de Kuist achter het stuur en Dik mocht bij zijn vader zitten. En daar gingen we, op de aanhanger, de zijkleppen gingen omhoog, zodat alleen onze ogen boven het schot uit kwamen. En de sterke jongens zaten bij 2 melkbussen. Die moesten ze vasthouden in de bocht. In die melkbussen zat geen melk, maar……limonade, echte aanmaak, ranja dus. De juffrouws hadden 2 grote soepopscheplepels meegenomen, voor ’t drinken.
Verder kan ik me nog herinneren dat er schepjes en emmertjes meegingen, ballen, maar ook koekjes (biscuit of te wel mèrèmopkes) en snoepjes.En waar gingen we dan naar toe?
Nee, niet naar de Efteling, maar naar de Roestelberg! Het café heette van Ewijk, daar kon je naar de wc. We rolden van de berg af, deden spelletjes dan weer holden we eraf, tot we moe gespeeld en hongerig zo rond 4 uur weer werden opgehaald.En nu was het Joris van Wout de Kuist. Eerst nog een ijsje van 10 cent en dan op de kar! Natuurlijk bij elkaar het zand afkloppen, want voor volgend jaar moet er ook nog zand liggen. Toen ik na jaren onze kinderen de Roestelberg liet zien, het uitstapje van mijn eerste schoolreisje, begonnen ze te lachen, was dat een berg? Een heuveltje van niks.
En ik begon te twijfelen……Zou iedereen wel alle zand uit de kleren geklopt hebben in de loop der jaren?