Huys Boschhuijzen Iemand vertelde me lang geleden dat er in de Molenstraat in Sprang een kasteel heeft gestaan, dat aan de ambachtsheren toebehoorde. Recent kreeg ik te horen dat op de plaats van de toen nog aanwezige akkers een grote cirkel van riet groeide, die maar niet te verwijderen was. Het moet de rietkraag van het kasteeltje geweest zijn. (Zie voor meer informatie het boek ‘Sprang 700’.)
Hoe het er uit heeft gezien wist tot nu toe niemand te vertellen, al blijkt er in de archieven meer informatie voorhanden, zoals de aanwezigheid van een toren. Bezoek aan verschillende archieven leverde geen afbeelding op.

Internet bleek uiteindelijk uitkomst te bieden, en wel met behulp van de iPad omdat het zoeken hiermee aanzienlijk sneller gaat dan met de gewone pc.
Zoeken op ‘kasteel Sprang van der Duyn’ leverde alleen een ander kasteel van de familie Van der Duyn op. Daarnaast blijkt er bij Leiden nog een ander kasteel met de naam Boshuysen te hebben gestaan, zodat ook dat niets opleverde.

Een andere hindernis was, dat er meerdere schrijfwijzen zijn voor ‘Boshuizen’: Boshuyzen- Boshuysen-Boshuijsen-Boshuijzen-Boschhuyzen-Boschhuysen-Boschhuijsen-Boschhuijzen.
De laatste schrijfwijze leverde de link op naar de gevonden afbeelding. De tekening is (waarschijnlijk) in 1723 gemaakt door Jacobus Stellingwerf, naar voorbeeld van de tekening van C. van Goyen uit 1659. Het origineel staat afgebeeld in de Atlas van Nidek. Het meet 159 x 205 mm, is gemaakt met penseel en zwarte inkt en is gewassen. Er moet dus nog een andere afbeelding zijn, namelijk die van Van Goyen, maar die is nog niet gevonden.