Religieuze grens Kaatsheuvel/Sprang Capelle een hoofdrolspeler.

De religieuze grens tussen protestants en katholiek Brabant bij Kaatsheuvel en Sprang Capelle is een van de hoofdrolspelers in een boek over de grenzen van het hertogdom Brabant. ‘Brabant Onbegrensd’ verschijnt begin mei met stille trom omdat de corona-situatie

een officiële presentatie niet toestaat. Terwijl literair schrijver Stijn van der Loo, journalist Paul Spapens en dichter JACE van de Ven er toch drie jaar aan hebben gewerkt. Alle drie zijn Brabanders in hart en nieren.

Ze noemen het boek van 190 pagina’s een cultuurproject om recht te doen aan de bijzondere opzet en inhoud. In het boek staan acht verschillende vormen van grenzen in het voormalige hertogdom Brabant. De drie auteurs kozen voor dit gebied omdat ze alle drie Brabanders zijn, maar ook om het thema letterlijk te kunnen begrenzen. In verschillende literaire genres willen ze laten zien hoe mensen hun eigen grenzen optrekken. Het boek is een pleidooi om die grenzen te slechten, er overheen te trekken en op die manier andere mensen te ontmoeten. In deze corona-tijd is dit thema onvoorzien zeer actueel.

BOEK ONBEGRENSD BRABANT FOTO GRENS POPPEL STIJN VAN DER LOO JACE VAN DE VEN PAUL SPAPENS FOTO SAMUEL VAN DER LOO22 MobileDe grenzen die worden beschreven zijn onder meer de religieuze grens in het noordwesten van de provincie Noord-Brabant en de taalgrens ten zuiden van Brussel. Bizar is het feit dat de rijksgrens tussen Noord-Brabant en België wordt gemarkeerd door twee Januskoppen, een sterk symbool van de verschillen die aan weerskanten van de grens zijn gegroeid. Zo staan het boek acht verschillende vormen van grenzen, waaronder een ondergrondse grens (De Peelrandbreuk) en de Europese grenzen in Brussel die vroeger Brabantse grenzen waren. Ook wordt de Maas als grensrivier overgestoken.

De verschillende grenzen worden eerst door Paul Spapens journalistiek beschreven. Vervolgens komt Stijn van der Loo aan het woord. Geïnspireerd door dezelfde grenzen schrijft hij in acht hoofdstukken een compleet literair boek. Op zijn beurt schrijft JACE van de Ven over dezelfde grenzen gedichten. Wat betreft afbeeldingen is het boek bijzonder door de speciaal hiervoor gemaakte ‘grenzenschilderijen’ door Felice Hanssen. Bij elk hoofdstuk staat een historische landkaart van het hertogdom Brabant. Deze zijn beschikbaar gesteld door de Brabant-Collectie van de Tilburg University.

‘Onbegrensd Brabant’ is een uitgave van uitgeverij BravoBrabo. Het kost 19,90 euro. De verzendkosten bedragen 5 euro. Het boek kan worden besteld via www.mijnwebwinkel.nl/winkel/studiobbh.

De schrijvers van Onbegrensd Brabant bij de door de Belgen als gevolg van de corona-crisis afgesloten grensovergang Hilvarenbeek-Poppel, van rechts naar links Stijn van der Loo, JACE van de Ven en Paul Spapens.

Foto: Samuel van der Loo.