Hallo   Click to listen highlighted text! Hallo Powered By GSpeech

Wie weet nog iets van de vroegere molen van Capelle?

De oude molen van Capelle werd in 1929 afgebroken. Hij stond aan de Poolse straat, ongeveer op de plaats van de buurtwinkel van Van Andel.

De molen werd afgebroken omdat er grote reparaties noodzakelijk waren en de kosten daarvan haast net zo hoog waren als de bouw van een nieuwe maalderij.

Met de afbraak is één van de meest kenmerkende monumenten voor onze gemeente verloren gegaan. Gelukkig hebben we nog steeds een molen van hetzelfde type: de standerdmolen van Sprang.

Helaas zijn van de Capelse molen weinig gegevens bewaard. Om toch een goed idee over de bouwwijze en de maten van de molen te kunnen krijgen, ben ik op zoek naar de volgende gegevens. Iedereen, die mij daarmee zou kunnen helpen, verzoek ik, contact met mij op te nemen.

Ik zoek het volgende:

* Oude foto's van de molen, vooral van de voorkant en van binnen.

* Waar zijn de materialen, die bij de sloop

vrijkwamen gebleven? Bekend is, dat de wieken naar de molen van Raamsdonk zijn gegaan. Van al het andere materiaal, vooral veel planken en balken, is niets bekend. De molen werd door Mouthaan senior zelf afgebroken. Vrijwel zeker is dat hout wel weer gebruikt. Wie weet waar?

* Wie heeft meegeholpen bij de afbraak en kan zich daarvan nog iets herinneren?

Bij voorbaat vriendelijk dank. Als er interessante gegevens naar boven komen, hoort U hierover vast meer in dit blad!

Ir. A.J. IJzerman

Nieuwevaart 21

5161 AN Sprang-Capelle

tel. 04168-3668 ('s avonds of in het weekeinde)

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech